Biologische tuinderij Korenblik ligt in het mooie landelijke gebied tussen Warnsveld en Vorden en grenst aan het landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Het bedrijf ligt op een "oude kampgrond": dat wil zeggen een dikke laag zwarte, humusrijke grond. Het eeuwenlang opbrengen van heideplaggen door vroegere bewoners heeft deze laag gevormd.
Tuinder Wim Schoemaker is rond 1990 begonnen met een halve hectare tuinbouw op het ouderlijk bedrijf. Rond 1996 is de overige grond & bedrijfsgebouwen overgenomen en heeft Wim het bedrijf omgeturnd naar een biologisch tuinbouwbedrijf. De totale oppervlakte van de het land bedraagt zo'n 12 hectare (zowel eigendom als pacht).
Wim en zijn vriendin Rieke werken en wonen samen op de boerderij samen met hun zoon, ook de moeder van Wim woont er.
Er worden verschillende soorten groenten en aardappelen geteeld en in het zomerseizoen is er de specialiteit van Korenblik: overheerlijke aardbeien & frambozen.
Naast het tuinbouwbedrijf is er een boerderijwinkel die op vrijdag en zaterdagochtend geopend is.
Ook is er een veestapel bestaande uit ongeveer 18 stuks zoogkoeien (rassen: Limousine en MRIJ) welke worden gehouden voor de vleesvoorziening maar vooral ook de poststalmest die zij gedurende wintermaanden 'produceren'.
Het vee is in de zomer buiten en in de winter in de potstal.
De mest uit de potstal wordt op de vaalt gebracht en na ongeveer 1 jaar weer over ons tuinbouwland uitgereden.
De kalveren blijven bij de moederkoeien tot ze gespeend zijn en nog lang daarna. Zo nu en dan wordt er een koe geslacht (dit gebeurt in Zelhem) waarvan we het vlees in onze winkel verkopen.
De potstalmest die de koeien met elkaar produceren en die als bemesting op het land wordt gebracht zorgt ook weer voor het aantrekken van vele vogels en insecten. De verscheidenheid aan bodemleven zorgt gezamenlijk voor een evenwichtig voedingsklimaat voor de gewassen. Op verschillende manieren wordt op Korenblik al jaren gewerkt volgens de kringloopgedachte.
Een aantal bonte bentheimervarkens hebben we ook: ze zijn ideale helpers om de grond om te werken op plekken waar we dat gebruiken kunnen. En ook kunnen we ze de reststroom uit ons bedrijf als voer aanbieden.
De afzetkanalen van de producten zijn:
- verkoop vanuit de eigen boerderijwinkel;
- verkoop via winkels in de omgeving;
- verkoop regionaal via DistrEko;
- verkoop aan ambulante (markt)handelaars.
Een belangrijke schakel in de regionale afzet is DistrEko, een distributiebedrijf dat is ontstaan uit de BioBoerenAchterhoek (BBA). De BBA bestaat al sinds 1997 en Wim Schoemaker is een van de initiatiefnemers geweest van dit collectief, op dit moment is hij ook voorzitter van deze club. Het motto van de vereniging is "Direct van het Land naar de Klant". Zo'n 15 biologische bedrijven zijn aangesloten bij de Bio Boeren Achterhoek. Onderling worden er ook teeltplannen en afspraken gemaakt zodat er telkens een groot en divers aanbod van verse producten is in de regio.
Uiteraard beschikken we over geldige certificering van Skal en dragen alle producten het biologische keurmerk.
Sinds juni 2013 is er een installatie van zonnepanelen gerealiseerd op het dak van de wagenloodsen. Hiermee kunnen we de energie die we zelf verbruiken ook weer opwekken. Ook rijdt er al een elektrische tractor rond waarmee we licht werk (zoals schoffelen) kunnen doen, verder wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van een elektrisch aangedreven golfkar (omgebouwd tot "oogst-mobiel") die speciale achterbanden heeft gekregen om ook in de natte grond uit de voeten te kunnen.
Dan nog iets over de geschiedenis van de boerderij. Van oudsher was het voorhuis van de huidige woonboerderij Korenblik een koetshuis annex pachtlokaal dat dienst deed voor een nabij gelegen landhuis en bijbehorende graanspieker (een gefortificeerde plek waar vroeger graan werd opgeslagen). De naam Korenblik is hier van afgeleid. Pas veel later is er de deel eraan gebouwd en zijn de overige stallen en gebouwen verrezen die nu gezamenlijk het boerenbedrijf vormen.
Met veel plezier telen wij groenten, aardappelen en kleinfruit voor onze klanten.
Binding met de consument is voor ons belangrijk en we vertellen graag ons verhaal over hoe wij telen (zonder gewasbeschermingsmiddelen & zonder kunstmest) en hoe lekker en gezond onze producten zijn. Samen met jullie maken de wereld graag een beetje mooier & kunnen wij de natuur de natuur laten.
Kom eens langs & proef het verschil!
Wim Schoemaker & Rieke Griffioen
Welkom op de website van biologische boerderij Korenblik !
"Moi's kiek'n wat een mooie bospeen!